"Din confortul casei sau al biroului dumneavoastra"
Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) - descriere produs
Cuprins:
1. DEFINITII
2. OBIECTUL ASIGURARII
3. CLASIFICAREA LOCUINTELOR
4. MOD EMITERE PAD
5. SUMA ASIGURATA OBLIGATORIU / LIMITA DE RASPUNDERE
6. PRIMA DE ASIGURARE OBLIGATORIE
7. PERIOADA DE VALABILITATE PAD
8. MODIFICAREA POLIÅ¢EI PAD
9. INSPECTIA DE RISC PAD
1. DEFINITII
1.1. Asigurator: - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID), este o societate comerciala de asigurare – reasigurare, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurarea obligatorie pentru locuinte.
1.2 Asigurator Autorizat - asigurator asociat in PAID si autorizat potrivit legii si normelor emise in aplicarea acesteia sa practice asigurarea obligatorie a locuintelor.
1.3. Administrator - persoana ori autoritatea desemnata, in conditiile legii, sa administreze constructiile cu destinatia de locuinte aflate in proprietatea statului ori a unitatilor administrativ - teritoriale.
1.4. Asigurat / Contractant - persoana fizica sau juridica cu interes asigurabil asupra locuintei care face obiectul PAD, respectiv: proprietarul, administratorul, locatorul locuintei, imputernicitul ori reprezentantul legal al acesora, dupa caz, care la incheierea contractului obligatoriu de asigurare a locuintei cu PAID pentru acoperirea riscurilor prevazute la art.2 lit. b) din Legea 260/2008 se obliga fata de PAID sa plateasca prima de asigurare obligatorie.
1.5. Beneficiar PAD - persoana fizica sau juridica, desemnata de proprietar si mentionata in PAD, indreptatita sa primeasca despagubirea pentru pagubele provocate locuintei asigurate in urma producerii unui risc acoperit, conform art.18 alin.(2) din Legea nr. 260/2008.
Au calitatea de beneficiari ai PAD urmatoarele categorii de persoane:
1. In cazul persoanelor fizice:
a) proprietarii constructiilor cu destinatia de locuinta, asigurate in conditiile Legii
260/2008;
b) persoanele desemnate expres in PAD ca beneficiari de catre proprietarii
prevazuti la lit.a);
c) succesorii legali si/sau testamentari ai persoanelor prevazute la lit.a), in cazul in care acestea au decedat, cu aplicarea corespunzatoare a legislatiei in domeniul succesoral, daca nu exista beneficiar desemnat potrivit lit.b);
2. In cazul persoanelor juridice:
a) proprietarii constructiilor cu destinatia de locuinta, asigurate in conditiile Legii 260/2008, in cazul locuintelor prevazute la art. 3 alin(2), persoanele sau autoritatile desemnate, in conditiile legii, sa le administreze.
In cazul in care beneficiarii prevazuti la alin(2) pct.1, lit. a) sunt minori, cererile de despagubire se fac in numele acestora de catre reprezentantii legali, desemnati in conditiile legii.
1.6. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - denumita in continuare PAD -inscrisul ce atesta incheierea contractului de asigurare a locuintei, in temeiul caruia Asiguratorul se obliga sa plateasca Asiguratului despagubirea totala sau partiala pentru prejudiciile produse locuintei ca urmare a producerii riscului asigurat, in conditiile si in limitele stabilite de Legea nr.260/2008 si, dupa caz, ale celorlalte clauze inscrise in polita sau in contractul de asigurare.
1.7. Prima obligatorie - suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul incheierii unei asigurari obligatorii de locuinte, in conditiile Legii nr.260/2008.
1.8. Suma asigurata obligatoriu - limita maxima de despagubire care poate fi acordata de Asigurator pentru daunele provocate constructiei, in functie de tipul locuintei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, in conditiile Legii nr. 260/2008.
1.9. Asigurare de prim risc - pentru orice dauna care a intervenit pe parcursul valabilitatii unui contract de asigurare, cuantumul despagubirii se stabileste la nivelul pagubei efective, in limita sumei asigurate.
2.0. Dauna - prejudiciul material provocat locuintei in urma producerii unui risc acoperit de PAD.
2.0.1. Dauna partiala - prejudiciul material provocat locuintei asigurate, astfel incat prin refacere, reparare, reconditionare sau restaurare ori inlocuire a unor parti componente poate fi adusa in starea in care se afla inaintea producerii sau aparitiei unui eveniment asigurat, costul aferent acestor operatii fiind mai mic decat suma asigurata obligatoriu prin PAD.
2.0.2. Dauna totala - prejudiciul material provocat locuintei asigurate, intr-un asemenea grad incat refacerea, repararea, inlocuirea, reconditionarea sau restaurarea partilor componente nu mai este posibila ori costul acestora ar fi egal cu sau mai mare decat suma asigurata obligatoriu prin PAD.
2. OBIECTUL ASIGURARII il constituie:
- locuinta / constructia cu destinatia de locuinta aflata in proprietatea Asiguratului. Locuintele ce pot face obiectul asigurarii obligatorii sunt apartamentele aflate in blocuri de locuinte/condominii si cladiri individuale tip casa/vila cu incadrarile specifice, respectiv tip A si B. Locuinta este alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, impreuna cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare care fac corp comun cu constructia cu destinatie de locuinta.
Conform art.2 (7) din Legea nr. 260/2008, „Nu intra sub incidenta prezentei legi anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, precum si bunurile din interiorul locuintei”.
Locuinta include si cota de proprietate indiviza asupra partilor care, prin natura lor, sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii imobilului.
In intelesul Legii 260/2008, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
- locuinta, locuinta sociala, locuinta de serviciu, locuinta de interventie, locuinta de necesitate, locuinta de vacanta, casa de vacanta – au intelesurile prevazute la art.2 din Legea locuintei nr.114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
a) Locuinta
Constructie alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.
b) Locuinta sociala
Locuinta care se atribuie cu chirie subventionata unor persoane sau familii, a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
c) Locuinta de serviciu
Locuinta destinata functionarilor publici, angajatilor unor institutii sau agenti economici, acordata in conditiile contractului de munca, potrivit prevederilor legale.
d) Locuinta de interventie
Locuinta destinata cazarii personalului unitatilor economice sau bugetare, care, prin contractul de munca, indeplinite activitati sau functii ce necesita prezenta permanenta sau in caz de urgenta in cadrul unitatilor economice.
e) Locuinta de necesitate
Locuinta destinata cazarii temporare a persoanelor si familiilor ale caror locuinte au devenit inutilizabile in urma unor catastrofe naturale sau accidente, sau ale caror locuinte sunt supuse demolarii in vederea realizarii de lucrari de utilitate publica, precum si lucrarilor de reabilitare ce nu se pot efectua in cladiri ocupate de locatari.
f) Locuinta de protocol
Locuinta destinata utilizarii de catre persoanele care sunt alese sau numite in unele functii ori demnitati publice, exclusiv pe durata exercitarii acestora.
g) Casa de vacanta
Locuinta ocupata temporar, ca resedinta secundara, destinata odihnei si recreerii.
3. CLASIFICAREA LOCUINTELOR
In intelesul prezentei legi, tipurile de locuinta pentru care se incheie asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale, sunt:
Tip A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
Tip B - constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;
DE RETINUT- In situatia in care o locuinta este compusa din mai multe corpuri de
cladire, construite din materiale diferite, la perioade diferite sau in acelasi timp, tipul
locuintei se stabileste in functie de materialele din care au fost executate structura de
rezistenta si peretii exteriori pentru partea de constructie care are cea mai mare
suprafata construita.
POLITA DE ASIGURARE IMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE (PAD)
- denumita in continuare PAD, este inscrisul ce atesta incheierea contractului de asigurare a locuintei, in temeiul caruia Asiguratorul se obliga sa plateasca Asiguratului despagubirea totala sau partiala pentru prejudiciile produse locuintei ca urmare a producerii riscului asigurat, in conditiile si in limitele stabilite de Legea nr.260/2008 si, dupa caz, ale celorlalte clauze inscrise in polita sau in contractul de Asigurare.
Polita PAD va putea fi comercializata:
a) prin vanzare directa PAID, politele pentru locuintele sociale, persoane care beneficiaza de ajutoare sociale, etc - cf art.12 (2) lg.260/2008.
b) prin Asiguratorii Autorizati de catre C.S.A. sa incheie asigurarea obligatorie a locuintelor in numele PAID.
4. MOD EMITERE PAD
Polita va fi emisa electronic prin aplicatia web dedicata pusa la dispozitie de Grawe Romania.
Clasa de asigurare
Polita PAD este incadrata in clasa de asigurari VIII - “Asigurari de incendiu si calamitati naturale”.
Persoana autorizata sa incheie PAD:
Agentul de asigurare cu cod RAF valabil.
Descrierea activitatii: subscriere polita PAD pentru constructii cu destinatie de locuinta. Produsul este destinat persoanelor fizice si juridice din mediul rural si urban, situate pe intreg teritoriul Romaniei in conformitate cu Legea 260/2008.
Emiterea/subscrierea PAD parcurge urmatoarele etape:
a) conectarea utilizatorului la aplicatia AZD
b) completarea campurilor existente in vederea calcularii unei oferte pentru tipul de locuinta solicitat
c) plata primei de asigurare, online sau offline
d) emiterea politei de asigurare
5. SUMA ASIGURATA OBLIGATORIU / LIMITA DE RASPUNDERE
SUMA ASIGURATA OBLIGATORIU / LIMITA DE RASPUNDERE reprezinta limita maxima de raspundere asumata de PAID pentru subscrierea riscurilor prevazute la art. 5 alin (1) din Legea nr. 260/2008 pentru fiecare tip de locuinta asigurata, indiferent de numarul de evenimente asigurate produse pe parcursul valabilitatii contractului PAD, respectiv:
a) pentru fiecare locuinta de tip A - 20.000 euro;
b) pentru fiecare locuinta de tip B - 10.000 euro.
Primele cuvenite pentru sumele asigurate prevazute mai sus, denumite in continuare prime obligatorii, reprezinta echivalentul in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii,astfel:
a) 20 euro, pentru fiecare locuinta de tip A;
b) 10 euro, pentru fiecare locuinta de tip B.
1. Dupa fiecare dauna, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare, cu incepere de la data producerii oricarui eveniment asigurat, cu suma platita drept despagubire iar asigurarea continua cu suma asigurata ramasa.
2. Daca prin plata despagubirii pentru unul sau mai multe evenimente asigurate se atinge limita maxima de despagubire, respectiv suma asigurata pentru locuintele de tip A si B, proprietarul este obligat sa incheie o noua asigurare obligatorie, dar numai dupa efectuarea integrala a reparatiilor care sa satisfaca cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.
DE RETINUT
Reparatiile vor fi efectuate obligatoriu cu respectarea de catre Asigurat prevederilor legale privitoare la autorizarea, construirea/productia, exploatarea in legatura cu obiectul asigurat, dupa data intrarii in vigoarea a Legii nr.260/2008.
In conformitate cu art. 23(2) pct.2.2.CAP.VIII din Ordinul 5/2009 emis de catre CSA,” PAID nu acorda despagubiri pentru constructiile cu destinatia de locuinte produse sau agravate datorita nerespectarii de catre Asigurat a prevederilor legale privitoare la autorizarea, construirea/productia, exploatarea in legatura cu obiectul asigurat, dupa data intrarii in vigoarea a Legii nr.260/2008”.
3. In cazul existentei mai multor PAD incheiate pentru aceeasi locuinta prin intermediul Asiguratorilor Autorizati si valabile la data producerii evenimentului asigurat, beneficiarul PAD nu poate incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului. In aceasta situatie, va fi considerata valabila cea dintai PAD incheiata (in ordinea cronologica), celelalte polite PAD vor fi anulate, iar primele aferente acestora vor fi restituite de catre PAID. Astfel, dupa restituirea primelor de asigurare se va recalcula/compensa comisionul aferent politelor anulate/primelor restituite, dupa caz.
6. PRIMA DE ASIGURARE OBLIGATORIE
Prima de asigurare reprezinta costul asigurarii si se achita anticipat si integral, astfel:
pentru locuinta tip A - 20 euro (echivalent in lei)
pentru locuinta tip B - 10 euro ( echivalent in lei)
Pentru reinnoirile de polite PAD, plata primelor de asigurare obligatorie se va face anticipat, cu cel putin 24 ore inainte de expirarea valabilitatii politei PAD anterioare.
Moneda de plata : echivalentul in lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data efectuarii platii, cursul de schimb este introdus de catre sistem automat; tot automat se face si calculul primei in lei la cursul de schimb valabil la data emiterii politei, rotunjirea valorii in RON a politei se va face astfel: < 0,5 in minus, >0,5 inclusiv in plus.
Exemplu:
20 EUR x 4.1186 ( curs BNR din ziua platii) = 82.3720 ron se rotunjeste la 82.37 ron
20 EUR x 4.2999 (curs BNR din ziua platii) = 85.9960 ron se rotunjeste la 86,00 ron
20 EUR x 4.2288 (curs BNR din ziua platii) = 84.576 ron se rotunjeste la 84.58 ron
Frecventa si plata primei de asigurare: anticipat si integral.
Detalii privind plata OFFLINE:
- Clientul va plati prin ordin de plata in contul dedicat primelor PAID, apartinand Grawe Romania S.A., mentionand referinta de plata inscrisa pe borderoul de plata.
- Clientul va depune personal la ghiseul bancii contravaloarea primei de asigurare direct in contul dedicat al Grawe Romania S.A. prezentand borderoul de plata.
Contul dedicat colectarii primelor PAID, apartinand Grawe Romania S.A. este RO05RNCB0072049717900027, deschis la BCR Sucursala Sector 1.
7. PERIOADA DE VALABILITATE PAD:
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 0,00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie aferenta politei PAD.
In cazul platii online valabilitatea politei de asigurare poate incepe din ziua urmatoare platii.
In cazul platii offline valabilitatea politei nu poate incepe mai devreme de 5 zile de la emiterea ofertei, datorita necesitatii regasirii incasarii in extrasul bancar.
In situatia schimbarii proprietarului unei locuinte care este asigurata obligatoriu si prima a fost achitata integral, PAD ramane valabila pana la data trecuta in contract. Dupa data expirarii valabilitatii prevazute in PAD, Asiguratorul va incheia o asigurare obligatorie cu noul proprietar, dupa care va transmite in baza de date gestionata de PAID modificarile survenite.
Persoana care devine proprietara a unei locuinte neasigurate pentru riscurile prevazute la art.6 (cutremur de pamant, alunecare de teren sau inundatie, ca fenomene naturale), este obligata sa contracteze o PAD pentru acceasi locuinta, in termen de 5 zile lucratoare de la data autentificarii titlului de proprietate.
Asiguratorul nu are obligatia de a aminti sau aviza Contractantului/Asiguratului scadenta obligatiilor de plata, respectiv data la care expira contractul de asigurare.
8. MODIFICAREA POLIÅ¢EI PAD
In principiu, polita nu trebuie sa sufere modificari pe parcursul perioadei de asigurare.
Pot aparea unele exceptii, ca de exemplu:
1) Se schimba domiciliul Asiguratului / Contractantului (dar nu adresa locuintei asigurate), caz in care se intocmește un Act Aditional la Polita, la cererea scrisa a Asiguratului / Contractantului; documentele aferente vor fi scanate si atasate electronic la polita PAD;
2) Se schimba adresa locuintei asigurate, caz in care:
- se emite un Act Aditional la Polita prin care se modifica adresa locuintei asigurate (pentru cazul in care adresa se schimba datorita hotararii Autoritatilor locale);
3) Identificarea/constatarea unor erori existente in polita PAD dupa emiterea/printarea acesteia (introducere gresita de date).
Politele emise in sistemul informatic vor putea fi modificate, in urmatoarele conditii:
a) fiecare modificare va fi insotita de un act aditional (vezi anexa 2) in care vor fi consemnate modificarile efectuate si care va fi semnat de catre Asigurat ( ex: noul proprietar) si Asigurator/Intermediar/Asigurator Autorizat, dupa caz;
b) se va pastra un istoric al datelor de pe polita PAD, pe masura ce acestea se modifica prin intermediul actelor aditionale incheiate, in asa fel incat sa se poata regasi in sistem toate variantele anterioare celei curente (politele, asa cum erau inaintea modificarii lor);
c) declaratia de asigurare ( vezi anexa 1) nu va fi precompletata nici macar partial (se va completa manual/integral, de catre persoana in cauza, sub semnatura privata);
d) nu va fi permisa modificarea valorii politei, prima de asigurare obligatorie fiind fixa, pana la expirarea politei PAD;
e) va fi permisa inclusiv modificarea perioadei de valabilitate a politei, dar numai n cazurile in care dupa listarea PAD se constata ca aceasta a fost introdusa gresit ( ex: la expirarile/reinnoirile de polite, clientul se prezinta cu mult timp inainte de expirare, iar prin introducerea gresita a perioadei de valabilitate se poate suprapune o perioada asigurata prin contractul anterior, cu o perioada de “x” zile din contractul nou). Valabilitatea PAD este de 12 luni, general valabil pentru toate PAD emise.
Anexe modificare polita PAD
Anexa 1 - Declaratia de asigurare PAD
Anexa 2 - Act Aditional PAD ( modificari/ corectie/ erori)
Anexa 1 - DECLARATIE DE ASIGURARE - este obligatoriu de completat in urmatoarele cazuri:
a) cand nu exista specificat cel putin numarul casei in adresa locatiei asigurate/cladirii cu destinatie de locuinta (vecinatatile pentru identificare);
b) cand exista deja o polita incheiata pe aceeasi adresa (condominii, coproprietari, doua sau mai multe locuinte pe numele aceluiasi proprietar, etc);
c) cand exista mai multi beneficiari pe aceeasi polita;
d) in cazul in care un proprietar detine mai multe locuinte ce nu pot fi identificate prin elemente specifice (numar, strada, cod postal, etc…).
Acest document se completeaza manual de catre solicitant sub semnatura privata, ulterior se scaneaza si se ataseaza electronic ca si anexa la polita PAD.
Anexa 2 – ACT ADITIONAL PAD - este obligatoriu de completat in urmatoarele cazuri:
a) pentru orice erori constatate ulterior emiterii politei (operare gresita in sistemul IT, date preluate incorect, alte corectii);
b) orice modificari intervenite in contractul de asigurare PAD in perioada de valabilitate a acestuia: un nou proprietar, se schimba domiciliul Asiguratului / Contractantului, dar nu adresa locuintei /locatiei asigurate;
c) suma asigurata nu mai corespunde valorii locuintei , asa cum este definita in intelesul Legii nr.260/2008;
d) orice alte modificari, inclusiv cele prezentate vor fi insotite de documentele legale si/sau declaratia pe proprie raspundere a solicitantului( sub semnatura privata).
Actul aditional se listeaza in 2 exemplare, ambele vor fi semnate, stampilate si datate, cate un exemplar pentru fiecare parte semnatara. Ulterior, actul aditional insotit de documentele legale/ justificative vor fi scanate si atasate electronic, ca si anexe la respectiva polita PAD.
9. INSPECTIA DE RISC PAD informatii si precizari
PAID considera a fi necesara efectuarea unei Inspectii de risc (vezi anexa 6) in cazuri de exceptie, astfel: